אם הזדמן לכם פעם להשתתף באירוע או במסיבה כלשהי, ויצאתם משם עם כאב ראש - אתם לא לבד. התופים והמוזיקה הרועשת, הבזקי האור בצבעים השונים, המפגשים הרבים עם משתתפי האירוע שפוגשים והשיח הקולני בין הנפגשים - כל אלו מעמיסים עלינו מאוד וגורמים לכאב ראש. הכאב מבטא את עומס הגירויים והמחשבות שחווינו, ואת חוסר יכולתנו לחשוב בצורה צלולה. זאת בדומה לכאב שרירי ברגל לאחר ריצה ארוכה, המונע בעדנו מלהמשיך בריצה.
יש אנשים שראשם נמצא כל כמה זמן במעין מסיבה רועשת שכזאת. הם סובלים מפעימות ואף "פיצוצים", שגורמים לכאבים עזים באזור הרקה(ות) והעין(ים). לעיתים הם סובלים מהבזקי אור ורק רוצים להסתגר במקום חשוך ללא אנשים מסביבם. אותו כאב, המכונה גם "מיגרנה", יכול אף להתבטא בטשטוש ראיה ובסימנים מקדימים המכונים "אאורה", שכוללים ראיית אורות מנצנצים, או טשטוש ראיה.
הסיבות
לפי הרפואה הסינית, הסיבות הנפוצות ביותר למיגרנה הן סיבות רגשיות. רגשות כמו כעס, תסכול, טינה הנצברים בקרבו של אדם לאורך תקופה ארוכה ואינם באים לידי פורקן גורמים לכאב ראש. וכל זאת מדוע?
המעמסה הרגשית המצטברת בגוף דומה להר-געש המאיים להתפרץ. כך לדוגמה, בסרט המפורסם "אושפיזין" נראה הגיבור, משה בלנגה (שולי רנד), כועס מאוד על חיתוך האתרוג שנעשה על ידי אורחיו: הפנים שלו מתכווצות, הדם מתחיל לעלות לפניו, ונראה שעוד מעט הוא עומד לקלל או להכות את אחד מהם, אך במקום זאת הוא בוחר לפרוק את הכעס הזה בפעולה אחרת: הוא רץ ריצת אמוק, ובסופה מגיע ליער וזועק "זעקה גדולה ומרה" לה'.
כאשר איננו נותנים פורקן לרגשותינו (בצורה חיובית או שלילית), הם ממשיכים לשכון בגופנו, ובסופו של דבר חוזרים ופוגעים בנו כ"בומרנג", בתופעות כמו כאב ראש, למשל[1].
סיבה נוספת, היא עבודה מנטלית רבה תחת לחץ (בין אם זה לימוד תורה, או להבדיל לימוד למבחן או עבודה בהיי-טק). עבודה מסוג זה גורמת פעמים רבות לכאב ראש דווקא בזמני שבתות או חופשות; במהלך העבודה האינטנסיבית המתח הרב שנוצר אינו מורגש בשל עשייה וחשיבה שמכסות עליו אולם בסוף השבוע 'המציאות האמיתית' מתגלה וכאב-הראש מופיע.
ייתכן גם כאב המופיע עקב עומס קטן אך אצל אדם חלש. לדוגמה: נשים לאחר לידה הסובלות מאיבוד דם, אנשים שתזונתם לקויה, חוסר שינה וכדומה[2].
המיגרנה מחייבת את הסובל לנוח, להסתגר, לא לחשוב, ולמעשה היא אות וסימן בעבורו לתקן את הדרוש תיקון: היא מחייבת אותו להתמודד עם הקשיים שנוצרו בגלל ה"אירוע", דהיינו לצאת ממנו או לפחות לאטום את אזניו באטמים. ובנמשל: לדבר עם מי שכועסים עליו ולפתח איתו שיחה על-כך, או לחלופין לסלוח לו ולבטל את הטינה האגורה בלב; במקרה אחר, המיגרנה מורה לסובל ממנה לשנות את הרגלי חייו ולסגל לעצמו אורח חיים רגוע יותר, או ללמוד לחיות עם הלחץ; ובמקרה השלישי, היא מאותתת לו להתחזק: לאכול נכון, לישון יותר, לבקש יותר עזרה מבן הזוג (לאחר לידה ובכלל).
"לאכול נכון" הוא מושג ערטילאי מדיי. על- פי הרפואה הסינית, קיימת תזונה המתאימה לכל אחד ואחד, ואין תזונה מושלמת שמתאימה לכולם בכל זמן. עם זאת, במקרה של מיגרנות מומלץ בדרך כלל על תזונה המורכבת מדגנים ומירקות (בעיקר מבושלים או מאודים). יש להימנע ממוצרים מטוגנים, שומניים, חריפים (סימן לדבר פלאפל עם חריף); להמעיט בבשר; וכן להימנע מגבינה, שוקולד ואלכוהול.
כל ההמלצות האלה מסייעות בטיפול במיגרנות בטווח הארוך, אך כיצד יש להתמודד בזמן התקף?
נקודות עיסוי בזמן התקף
ראשית, יש להיות מודעים לסיבה שממנה נוצר הכאב, ולקבל את קיומה ב'אהבה'. למשל, הכעס על הכעס הוא חיובי, אך לא כעסו של האדם על עצמו; בשעת צרה אדם צריך לקבל את עצמו כפי שהוא, ורק לאחר מכן לנסות לתקן את עצמו.
Liver 3 –Tai Chong נמצאת בין הבוהן הגדולה לבוהן שלידה (מקבילה לאצבע באצבעות הידיים). נעלה מהקרום בין האצבעות אל המפרקים עד שניפול לשקע שמעל המפרקים |
Triple Warmer 5 – Wai Guan נמצאת כארבעה סנטימטרים מעל מפרק כף היד על גב האמה. בין הרדיוס (העצם שבצד לאגודל) לבין האולנה (העצם בצד הזרת), קרובה יותר לרדיוס. |
[1] דוגמאות נוספות לכך הן בחילות והקאות, שלשולים וכדומה, כלומר פגיעה במערכת העיכול. תופעות שמלוות לעתים גם מיגרנות. תופעות אלו הם בבחינת "אותה גברת בשינוי אדרת" – התנועה החזקה של אותו "הר געש" עשויה לעלות מעלה וליצור מיגרנה או לנוע בצורה מאוזנת ולפגוע במערכת העיכול.
[2] בד"כ מצבים אלו ילוו בסימפטומים נוספים כגון: עייפות ולאות, סחרחורות, רחשים באוזניים, חרשות, גרון יבש, בעיות שינה ועוד.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה