דפים

יום ראשון, 17 באוקטובר 2010

סינוסיטיס – או איך לעש(ס)ות גבות?

המילה "סינוסיטיס"- למרות שהיא נשמעת כמו איזו קללה ל"ע, בשפה זרה, או נקשרת לענייני סינוסים וקוסינוסים במתמטיקה- משמעותה בעברית אינה אלא דלקת[1] בסינוסים, שהם חללים הנמצאים בעצמות הקדמיות של הגולגולת.

מהם הסינוסים?

מטרתם של החללים הללו אינה ברורה לחלוטין, אך מה שאנו יודעים הוא שהם מגדילים את שטח הפנים של הגולגולת ומכיוון שאין בהם מסה, הם מקטינים את משקלה. בנוסף, הם מהווים תיבת תהודה לקול שלנו ובחסימתם אנו נשמעים "מצודדים".
ישנם ארבעה סינוסים שלרוב מורגשים בסינוסיטיס (בד"כ אחד או שניים מהם), והם נמצאים באזור המצח, בצידי ומאחורי האף.
בכל אחד מן החללים הללו נמצאת רקמה רירית עדינה, המפרישה ריר שמתנקז לאף ומסייעת כנגד מחוללי מחלה חיצוניים (חיידקים או וירוסים[2]). במצב נורמאלי הפרשות אלה מתנקזות אל חלל האף ומשם אל הלוע, מבלי שאנו שמים לב לפעולה זאת.

מה קורה בזמן מחלה

סינוסיטיס מתפתח לרוב בזמן צינון[3]; הריריות מנסות להילחם בגורם החיצוני (לרוב וירוס) שפלש לגוף והן מתעבות ומפרישות נוזלים רבים. כאשר הסינוס מתמלא בנוזלים אלו (שאת חלקם אנו רואים מופרשים מהאף ומכנים בשם נזלת), קורה שהפתחים לסינוסים נסתמים וכתוצאה מכך הריר שמופרש נשאר בסינוסים ולא יכול לצאת. במקרה כזה, גם לאחר שהצינון חלף ואנו מרגישים שוב טוב, עדיין ישנו "פקק" שגורם לנוזלים לעמוד ולהיווצרות של "ביצה": מים עומדים, מקום נוח לחיידקים להתיישב. תגובת הגוף לחיידקים לא מאחרת לבוא ונוצרת דלקת שמשמעותה מאבק של הגוף בפולשים, העלאת החום המקומי ולעיתים חום הגוף כולו.
פעמים רבות הסינוסיטיס מתחיל בכאב במצח או בצידי האף ואיתו מצטרפת נזלת סמיכה לבנה (כשהסינוסים מעט נפתחים) שעם הזמן הופכת לצהובה-ירוקה ואף אדומה דבר שמעיד על הדלקת.
כיצד נטפל
הטיפול הקונבנציונאלי הוא: במקרים הקלים מתן תרופת "אוטריוין", המסייעת בהרחבת מעברי האף, ובמקרים קשים יותר מתן אנטיביוטיקה שמתמודדת עם הזיהום החיידקי. פעמים רבות התרופות מסייעות, אך במקרים רבים הן אינן מסייעות.  גם במקרים בהם האנטיביוטיקה מסייעת ונלחמת בחיידקים, היא לא תמיד מצליחה להשפיע לטווח ארוך (במיוחד לא כשהחורף עדיין בעיצומו ואנו עלולים לחטוף שוב צינון).   זאת משום שהאנטיביוטיקה כמוה כרופא שנשלח למשימת טיפול בחולה מדמם בלב ג'ונגל עם ביצות וסבך. הרופא , מוצלח ככל שיהיה, לא יצליח להגיע אל החולה ללא צוות חילוץ. פעמים רבות הרופא "נתקע" יחד עם החולה, ובעצם הזיהום נעלם, אך הביצה עדיין קיימת, ולאחר כמה שבועות הזיהום ואיתו הכאב חוזרים.
אז מה עושים? מעסים.
העיסוי מאפשר את היפתחות הסינוסים וכך הנוזלים ה"מודלקים" יכולים לצאת. (בקליניקה הטיפולית אני כמטפל מעסה את הנקודות, וגם מדקר באמצעות מחטים את הנקודות הכואבות). העיסוי מעורר תנועה במקום והנוזלים יכולים לצאת בלי להזדקק בתרופה נוספת (לרוב).
לרוב הנקודות הכואבות הן אלו המופיעות בתצלום:
– אחת על הגבה מעל הקנטוס הפנימי של העין (החלק הוורוד שצמוד לאף), השניה באמצע הגבה מעל האישון והשלישית בצידי הנחיר על קו הנוצר בזמן חיוך.

מהלך העיסוי:
ניקח שמן כלשהו (זית, תינוקות ואף ואזלין[4]) ונעסה את האזורים הכואבים:
א.  את הגבות מהצד הפנימי כלפי חוץ.
ב. נמשיך בעיסוי גם באזור האף מכיוון הנחיריים והצידה.
ג. נקודה הנמצאת בין הבוהן לאצבע (אין לעסותה בהריון).


אופציה נוספת: נשעין את המרפקים על השולחן, ונניח את ראשנו על האגודלים כאשר האגודלים נמצאים בנקודות הכואבות. נלחץ כך על האזורים הכואבים בין 60 ל-90 לחיצות (כ-2 דקות).
לאחר הלחיצות והעיסוי נרגיש את המקומות כואבים יותר, אך תוך כמה דקות נחוש בשחרור. כדאי לבצע זאת לפחות פעמיים ביום עד שהסינוס משתחרר (בד"כ תוך יום עד שלושה ימים. אם השיפור אינו מתרחש תוך יומיים-שלושה, מדובר כנראה במקרה כרוני וקשה יותר, ומומלץ לפנות לטיפול.


[1] הסיומת "אִיטיס"  משמעותה "דלקת". כמו: פריקרדיטיס =דלקת בפריקרד (מעטפת-הלב); הפטיטיס =דלקת בכבד, אובאיטיס =דלקת בעין.
[2] הסינים מתייחסים לכל בשם "רוח".
[3] אף שהוא עלול להיווצר גם מפוליפים (רירית שהתנפחה) ואף מגידול ,לא עלינו.
[4] ניתן לשדרג זאת עם שמן שנשרה עם שום ו/או רוזמרין, שיש לו אפקט מחמם יותר.

יום ראשון, 3 באוקטובר 2010

מיגרנות - הסיבות לכאב הראש ודרכים לפתרונו

אם הזדמן לכם פעם להשתתף באירוע או במסיבה כלשהי, ויצאתם משם עם כאב ראש -  אתם לא לבד. התופים והמוזיקה הרועשת, הבזקי האור בצבעים השונים, המפגשים הרבים עם משתתפי האירוע שפוגשים והשיח הקולני בין הנפגשים -  כל אלו מעמיסים עלינו מאוד וגורמים לכאב ראש. הכאב מבטא את עומס הגירויים והמחשבות שחווינו, ואת חוסר יכולתנו לחשוב בצורה צלולה. זאת בדומה לכאב שרירי ברגל לאחר ריצה ארוכה, המונע בעדנו מלהמשיך בריצה.
יש אנשים שראשם נמצא כל כמה זמן במעין מסיבה רועשת שכזאת. הם סובלים מפעימות ואף "פיצוצים", שגורמים לכאבים עזים באזור הרקה(ות) והעין(ים). לעיתים הם סובלים מהבזקי אור ורק רוצים להסתגר במקום חשוך ללא אנשים מסביבם. אותו כאב, המכונה גם "מיגרנה", יכול אף להתבטא בטשטוש ראיה ובסימנים מקדימים המכונים "אאורה", שכוללים ראיית אורות מנצנצים, או טשטוש ראיה.

הסיבות

לפי הרפואה הסינית, הסיבות הנפוצות ביותר למיגרנה הן סיבות רגשיות. רגשות כמו כעס, תסכול, טינה הנצברים בקרבו של אדם לאורך תקופה ארוכה ואינם באים לידי פורקן גורמים לכאב ראש. וכל זאת מדוע?
המעמסה הרגשית המצטברת בגוף דומה להר-געש המאיים להתפרץ. כך לדוגמה, בסרט המפורסם "אושפיזין" נראה הגיבור, משה בלנגה (שולי רנד), כועס מאוד על חיתוך האתרוג שנעשה על ידי אורחיו: הפנים שלו מתכווצות, הדם מתחיל לעלות לפניו, ונראה שעוד מעט הוא עומד לקלל או להכות את אחד מהם, אך במקום זאת הוא בוחר לפרוק את הכעס הזה בפעולה אחרת: הוא רץ ריצת אמוק, ובסופה מגיע ליער וזועק "זעקה גדולה ומרה" לה'.
כאשר איננו נותנים פורקן לרגשותינו (בצורה חיובית או שלילית), הם ממשיכים לשכון בגופנו, ובסופו של דבר חוזרים ופוגעים בנו כ"בומרנג", בתופעות כמו כאב ראש, למשל[1].
סיבה נוספת, היא עבודה מנטלית רבה תחת לחץ (בין אם זה לימוד תורה, או להבדיל לימוד למבחן או עבודה בהיי-טק). עבודה מסוג זה גורמת פעמים רבות לכאב ראש דווקא בזמני שבתות  או חופשות; במהלך העבודה האינטנסיבית המתח הרב שנוצר אינו מורגש בשל עשייה וחשיבה שמכסות עליו אולם בסוף השבוע 'המציאות האמיתית' מתגלה וכאב-הראש מופיע.
ייתכן גם כאב המופיע עקב עומס קטן אך אצל אדם חלש. לדוגמה: נשים לאחר לידה הסובלות מאיבוד דם, אנשים שתזונתם לקויה, חוסר שינה וכדומה[2].
המיגרנה מחייבת את הסובל לנוח, להסתגר, לא לחשוב, ולמעשה היא אות וסימן בעבורו לתקן את הדרוש תיקון: היא מחייבת אותו להתמודד עם הקשיים שנוצרו בגלל ה"אירוע", דהיינו לצאת ממנו או לפחות לאטום את אזניו באטמים. ובנמשל: לדבר עם מי שכועסים עליו ולפתח איתו שיחה על-כך, או לחלופין לסלוח לו ולבטל את הטינה האגורה בלב;  במקרה אחר, המיגרנה מורה לסובל ממנה לשנות את הרגלי חייו ולסגל לעצמו אורח חיים רגוע יותר, או ללמוד לחיות עם הלחץ; ובמקרה השלישי, היא מאותתת לו להתחזק:  לאכול נכון, לישון יותר, לבקש יותר עזרה מבן הזוג (לאחר לידה ובכלל).
"לאכול נכון" הוא מושג ערטילאי מדיי. על- פי הרפואה הסינית, קיימת תזונה המתאימה לכל אחד ואחד, ואין תזונה מושלמת שמתאימה לכולם בכל זמן. עם זאת, במקרה של מיגרנות מומלץ בדרך כלל על תזונה המורכבת מדגנים ומירקות (בעיקר מבושלים או מאודים). יש להימנע ממוצרים מטוגנים, שומניים, חריפים (סימן לדבר פלאפל עם חריף); להמעיט בבשר; וכן להימנע מגבינה, שוקולד ואלכוהול.
כל ההמלצות האלה מסייעות בטיפול במיגרנות בטווח הארוך, אך כיצד יש להתמודד בזמן התקף?

נקודות עיסוי בזמן התקף

ראשית, יש להיות מודעים לסיבה שממנה נוצר הכאב, ולקבל את קיומה ב'אהבה'. למשל, הכעס על הכעס הוא חיובי, אך לא כעסו של האדם על עצמו; בשעת צרה אדם צריך לקבל את עצמו כפי שהוא, ורק לאחר מכן לנסות לתקן את עצמו. 
 

Liver 3 Tai Chong

נמצאת בין הבוהן הגדולה לבוהן שלידה
(מקבילה לאצבע באצבעות הידיים).
נעלה מהקרום בין האצבעות אל המפרקים
עד שניפול לשקע שמעל המפרקים


Triple Warmer 5 Wai Guan

נמצאת כארבעה סנטימטרים
מעל מפרק כף היד על גב האמה.
בין הרדיוס (העצם שבצד לאגודל)
לבין האולנה (העצם בצד הזרת),
קרובה יותר לרדיוס.
נוסף לכך, גם במיגרנות יש אפשרות לבצע עיסוי של נקודות "סיניות" ולסייע בהפחתת הכאב. ניתן לעסות את הנקודות בגפיים המופיעות בתמונות, שנמצאות בצד בו נמצא כאב הראש למשך דקה-דקתיים. בעיסוי יש ללחוץ ולשחרר כ-60-90 פעמים. יחד עם הנקודות הללו, ניתן לעסות את הנקודות בהם הראש כואב – באזורים המופיעים בתמונה למעלה.


[1] דוגמאות נוספות לכך הן בחילות והקאות, שלשולים וכדומה, כלומר פגיעה במערכת העיכול. תופעות שמלוות לעתים גם מיגרנות. תופעות אלו הם בבחינת "אותה גברת בשינוי אדרת" – התנועה החזקה של אותו "הר געש" עשויה לעלות מעלה וליצור מיגרנה או לנוע בצורה מאוזנת ולפגוע במערכת העיכול.
[2] בד"כ מצבים אלו ילוו בסימפטומים נוספים כגון: עייפות ולאות, סחרחורות, רחשים באוזניים, חרשות, גרון יבש, בעיות שינה ועוד.